Redbreast 12
Redbreast 12 éves (0,7L; 40%)

Ha ír whiskey, akkor általában mindenkinek elsősorban a Jameson jut eszébe.
Azt mondom: Green Spot. Ismered? Ne aggódj, sokan szintén nem hallottak még róla és még kevesebben kóstolták.
Elég nehéz beszerezni, mivel nem hagyományos módon készül, ezért számít viszonylag ritkának. Később kap majd egy külön Bejegyzést.

Most azonban egy jóval könnyebben beszerezhető párlatot hoztam neked. Ez a whiskey is azzal a különleges lepárlási eljárással készül, mint a “Zöld paca”. Az eljárás neve Pot still. A párlat készítése során a hagyományos skót whiskykkel ellentétben a malátázott árpa mellett nem malátázott (ún. zöld) árpát is felhasználnak. A speciális kialakítású réz lepárlóüstökben, amelyek ebben az esetben nagyobbak, mint skót társaik, az ír whiskeykre oly jellemző háromszori lepárlással kapja meg az utánozhatatlan tisztaságát és aromáját.
Válogatott, különleges minőségű tölgyfahordókban történik az érlelés. Erre utal a palackon lévő felirat is.

Ezt a whiskeyt a Midleton lepárló gyártja.
Midleton Distillery, Cork megye, Írország

A Redbreast 12 éves változata egyértelműen az egyik legjobb ír whiskey, amit az általa megnyert díjak hűen tükröznek.
Ha te is szeretnél egy palackkal a polcodra, akkor sietned kell, mert az egyik áruházlánc kínálatában most rendkívül kedvező áron juthatsz hozzá. Sőt, ott találod a Green Spotot is, ha még el nem fogyott.

A Redbreast 12 éves változatának van egy hordóerősségű (Cask Strength) palackozása is azok számára, akik a keményebb vonalat kedvelik. Teljes nevén így keresd: Redbreast 12 éves Cask Strength (0,7L; 57,2%). Az ír whiskeykre jellemző krémes, lágy ízvilágot itt felváltja a színtiszta erő.
A hordóerősségű párlatoknál szoktam mondani, hogy ezzel valójában kétféle italt kapsz:
– önmagában fogyasztva a magas alkoholtartalom miatt erős, de kevésbé karakteres;
– pár csepp vízzel viszont rögtön megérzed, hogy valójában “mit üzen” neked a lepárlómester!

Az alábbi videóban a keverő- és a kádármester (akik a legfontosabb emberek közé tartoznak egy lepárlónál) beszél a whiskey készítésének szépségeiről.
Billy, a keverőmester érdekes figura, de olyan szeretettel beszél a whiskeyről, hogy mégis jó hallgatni.
A hordókészítésre és a sérült hordók javítására, szintén egy hatalmas tapasztalattal rendelkező személyt alkalmaz a cég kádármesterként, Ger Buckley-t. Ő szinte minden sérült whiskeys hordót újjá tud varázsolni, mert pontosan tudja, hogy az igazi jó hordó óriási kincs.
Nekem könnyebb volt feliratozva megérteni.

SLÁINTE! EGÉSZSÉGÜNKRE!