Sheep Dip (0,7 l, 40%)
Sheep Dip (0,7 l, 40%)

Sheep Dip
Mi köze egy rovar- és gombaölő szernek a whiskyhez?

A Sheep Dip egy kevésbé kedvelt márka volt egészen addig, míg a Whyte&Mackay lepárló egyik távozó dolgozója, Alex Nicol magával nem vitte a névhasználati és forgalmazási jogát. Sőt, meggyőzte a cég akkori keverőmesterét is, hogy dolgozzanak együtt. Ezután összedugták a fejüket és kitaláltak egy új blendet, amit a Sheep Dip márkanévre építve kívántak sikerre vinni.
Az 1980-as években a Harrods áruház legnépszerűbb whiskyje volt.
A Sheep Dip nevet elsőként egy rovar-és gombaölő szer kapta, amit a juhok védelmére fejlesztettek ki Skóciában. A brit farmerek a házi készítésű whiskyt rejtő hordókra sokszor az SD rövidítést írták, mivel úgy akarták elkerülni az adófizetést, hogy igyekeztek elhitetni a fináncokkal, hogy a hordókban rovarölő szer van. Az adószabályok szigorításával az akkori időkben a farmerek százával rendelték a karton Sheep Dip whiskyt a nagykereskedőktől, így azt rovarölőnek álcázva a könyvelésükben, le tudták írni az adójukból. A módszer nem mindenkinek jött be, mert sok farmert elkaptak és adócsalásért bűnhődniük kellett.

A Sheep Dip egy ún. blended, azaz kevert malt whisky, amelyet 16 féle single malt whiskyből állítanak össze. Skócia minden neves whiskyrégiója megtalálható benne. Kizárólag 8 és 12 év közötti, első töltésű hordókban érlelt whiskyket használnak fel az elkészítésekor.
A párlatért dícséret Richard Patersont, a Whyte&Mackay volt keverőmesterét illeti. A palackozást pedig az Ian Macleod független cég végzi.

Van egy olyan kiadása ennek az italnak, amely a 2015-ös, new yorki Ultimate Spirit Challenge versenyen 96 pontot kapott:

Sheep Dip Islay (0,7 l, 40%)

Sheep Dip Islay (0,7 l, 40%)
Sheep Dip Islay (0,7 l, 40%)

Ezen a csodálatos helyen készül, több más társával együtt.

SLÁINTE! EGÉSZSÉGÜNKRE!

Ian Macleod distillery: