Nikka Blended 12 éves (0,7 l, 43%)
Nikka Blended 12 éves (0,7 l, 43%)

Egy japán különlegességet mutatok be nektek.

Masataka Taketsuru a japán whiskygyártás zsenije, a Nikka cég alapítója.
Az 1920-as évek körül Skóciában tanulta ki a szeszfőzés mesterségét, majd amikor hazatért Japánba részt vett az azóta szintén világhírnévre szert tett Yamazaki lepárló létrehozásában.
Azonban mindig az volt az álma, hogy saját lepárlót építsen és működtessen. Ezért földet vásárolt a gyönyörű Yoichi-folyó mellet és 1934-ben megalapította a Nikka vállalatot.
A vállalatnak két lepárlója van, a Yoichi (Hokkaido szigetén) és a Miyagikyo.
Az itt készülő whiskyk az ideális klímának, a hegyi patakok kristálytiszta vizének és a precíz, de mégis kreatív előállítási módnak köszönhetik kiváló minőségüket, ami az összes japán whiskyre általánosságban jellemző.
Taketsuru egész életében a cég élén állt és 1979-ben, 85 éves korában bekövetkezett haláláig aktívan részt vett az irányításban. 10 évvel később a Nikka megvásárolt egy nem működő skót lepárlót, a Ben Nevis-t. A termelést újból elindították és ezzel beteljesítették az alapító egyik dédelgetett álmát, mi szerint a lehető legszorosabb kapcsolatot alakuljon ki a japán és a skót whisky gyártása és fejlődése között!
Életműve azóta is hódít, amit legjobban bizonyít a World Whisky Awards 2015 és 2016 aranyérmese: a Nikka Blended 12 éves.

Magyarországon is a legkedveltebb márkák között van.
A palack olyan jól néz ki, hogy nálam a Top 3-ba befér.

A 2018-as és a 2019-es budapesti Whisky Show alatt öröm volt nézni a tömött sorokat a Nikka standjánál. Mi is “repetáztunk” és nem bántuk meg!

Ha kóstoltad már, akkor nyugodtan írj véleményt, hogy mennyiben más ez a stílus, mint a hagyományos “nyugati” whiskyk!

SLÁINTE! EGÉSZSÉGÜNKRE!

Nikka Distillery:

Whisky reklám kicsit másképp: