Bemutatom a világ első hordóerősségű whiskyjét!

Glenfarclas 105 Cask (0,7 L; 60%)
Glenfarclas 105 Cask (0,7 L; 60%)

A cask strength, vagyis “hordóerősség” azt jelenti, hogy a palackba szinte a hordóból közvetlenül kerül a párlat, ráadásul hígítás nélkül. Jelen esetben még nem is szűrik annak érdekében, hogy a whiskyt a lehető legtermészetesebb állapotában tudják palackozni. A szűréssel ugyanis jó néhány összetevő eltűnhet az eredeti italból.

A J. & G. Grant, ismertebb néven Grants (ezt a nevet azért biztos, hallottad már) család hatodik generációja a tulajdonosa a sherryhordós érleléseiről és mélységes hagyománytiszteletéről ismertté vált lepárlónak.
Egy konkurensük egyszerűen csak ennyit mondott róluk:
“Of all the whiskies, malt is king, of all the kings, Glenfarclas reigns supreme!”
Vagyis: A whiskyk között a maláta a király, a királyok legfelsőbb uralkodója pedig a Glenfarclas!

A tulajdonosi “családfa” bemutatása és az aláfestő zene miatt mindenképpen nézd meg a Bejegyzés végén lévő videót is!

Az általuk palackozott italok kétszeres lepárláson mennek keresztül. Az érlelésre használt oloroso sherryhordókat egyedileg válogatják. A minőségi hordók visszaköszönnek a csodálatos arany színű italokban.
Az I. whisky-kvíz showban itt a weboldalon egy kérdés erejéig már volt szó erről a lepárlóról (nézz utána, ha van kedved): https://whiskyapolcrol.hu/2019/08/18/elso-whisky-kviz-show/
A méltán világhírű piros raktárajtó mögött több, mint 68.000 hordó pihen. Van köztük olyan is, amely 1953-ban desztillált párlatot tartalmaz! Te jó ég, akkor még a saját apám sem élt!

A vörös raktárajtó
Glenfarclas lepárló vörös raktárajtaja

A 105 Cask Strength 60%-os alkoholtartalma ellenére is viszonylag könnyed, sima állagú. Természetes állapotát olyan jól sikerült megőrizni, hogy tisztán is élvezhető, egy kis vízzel azonban feltárulnak a benne rejlő aromák mélységei. Ugyanezt tapasztalhatjuk az amerikai “kolléga”, a Jack Daniel’s Single Barrel Strength esetében is, ahogy azt már ott is megemlítettem:
https://whiskyapolcrol.hu/2019/08/18/jack-daniels-single-barrel-strength-07l-645/

Nekem ez annyit jelent, hogy az a pár csepp tiszta víz képes “kinyitni” a whiskyt és így megérezhetjük azt a szeretetet és szakértelmet, amit a készítők legjobb tudásuk szerint igyekeznek minden egyes hordóban átadni.

Ez az ital Jim Murray neves whiskyszakíró kedvencei közé tartozik az elmúlt 20 évben!

Személyes tapasztalatom erről a whiskyről, amikor egy kóstolónyit elvittem az egyik céges csapatépítőnkre. Egy bourbon whisky (a Maker’s Markról lesz majd külön bejegyzés) kortyolgatása közben “véletlenül” előkerült ez a nedű is. Hát mit mondjak, feltettük vele az i-re azt az úgynevezett pontot!!!

Elismerések:
2016 – WSC: dupla aranyérem
2014 – IWSC: ezüstérem – kiemelkedő

SLÁINTE! EGÉSZSÉGÜNKRE!

Glenfarclas distillery: