Ardbeg Corryvreckan (0,7 l, 57,1%)
Ardbeg Corryvreckan (0,7 l, 57,1%)

Tudod, hogy melyik a világ harmadik leghevesebb örvénye?

A neve Corryvreckan és Skóciában, Islay szigetének északi partjainál található.
Erről kapta a nevét az Ardbeg gyöngyszeme, melynek örvénylő ízvilága magával ragad és ha gyenge vagy, akkor le is ránt a mélybe!

A palack és a díszdoboz is különleges mintázatú.

A legendás helyszínről az Ardbeg készített egy nagyon jó animációt.
A narrátor hangja és dialektusa tökéletesen illik a történethez. Nekem nagyon tetszik! 

Most térjünk vissza a whiskyhez. Hordóerősségű!
Ha szereted a füstös, tőzeges, olajos ízvilágot, akkor jó hírem van: ez a Te italod!
Azonban vigyázz, mert ez is egy szörnyeteg (még írni fogok néhányról 🙂 ! Ha félvállról veszed az erejét, akkor képes eltiporni és egy füstölgő tőzeghalom alatt találod magad.
Ezt a párlatot soha ne idd elsőként vagy ha mégis így tennél, akkor egy kevés vizet adj hozzá, hogy az erős alkohol mögül előbújhassanak a Corryvreckan fűszeres, száraz ízjegyei!

Jim Murray, a whiskyk világszerte elismert szakértője nem kevesebb, mint 96,5 pontra értékelte a Corry-t. (én már csak így becézem, hogy ne legyen olyan ijesztő 😉
Van ennek az italnak egy valamivel gyengébb, de szintén kimondhatatlan nevű testvére: Uigeadail (ugedál).
Nem meglepő módon ennek a névnek is köze van a vízhez. Amíg a Corryvreckan egy örvény, addig az Uigeadail egy tó neve az Ardbeg lepárló közelében. Erről a whiskyről is fogok írni egy külön Bejegyzést, mert ahogy mondani szokták: Megér egy misét!

SLÁINTE! EGÉSZSÉGÜNKRE!

Az Ardbeg lepárló hivatalos kisfilmjében jól eltalált zene mellett csodálatos tájakat láthatsz és megnézheted azt is, hogyan kell speciális ásóval tőzeget kitermelni: