Arran Machrie Moor Cask Strength 2nd Edition (0,7 l, 58,2%)
Arran Machrie Moor Cask Strength 2nd Edition (0,7 l, 58,2%)

Arran szigetének nyugati partjánál fekszik egy szélfútta és misztikus tőzeges láp, a neve Machrie Moor. Ezen a kietlen vidéken bronzkori kövek hevernek szabályos köröket alkotva. Az egyik ilyen kőkör a ‘Fingal üstjének helye’ ( Fingal’s Cauldron seat ) nevet viseli. A legenda szerint ugyanis Fingal (ír megfelelője: Finn MacCumhail) – a számos kelta mítoszban felbukkanó óriás harcos isten – itt költötte el ebédjét, üstjét a kör közepén lévő mélyedésbe helyezve. Bran nevű kutyáját eközben pedig az egyik kőhöz kötötte ki, amelyen a vésett lyuk azóta is látható.

Martin Morrison készített egy videót erről a kőkörről:

by Martin Morrison

Az Arran Distillery a 2000-es évek eleje óta palackoz tőzegelt maltokat. 2010-ben úgy döntöttek, hogy a helyi mitológiához kapcsolódó, egyedi megjelenéssel ruházzák fel a palackokat. A Machrie Moor limitált kiadású párlat, melynek címkéjén feltűnik a legendás óriás kipányvázott kutyája, Bran.
Non-chill filtered, azaz “nem hűtve szűrt” ital, tehát az előállítás során arra törekedtek, hogy az ízanyagok a lehető legtermészetesebb formában maradjanak meg. James MacTaggart lepárlómester munkája, benne nagyszerű harmóniában van egymással a maláta és a tőzeg.
Nekem nagyon tetszik, ahogy az ezüst színű díszdoboz színvilága kontrasztot alkot a palack sötét árnyalataival.
Ez a 2. kiadás. Vigyázat, igazi férfi munka!

Ha kezdő whisky fogyasztó vagy, akkor ezt az italt neked nem ajánlom, mert úgy fogod érezni, mintha éppen egy óriás döngölne a jó kemény, tőzeges skót anyaföldbe!
Haladóknak viszont kötelező darab! Egy nehéz nap végén úgy felráz, hogy elfelejted minden gondodat!

SLÁINTE! EGÉSZSÉGÜNKRE!

Itt megnézheted az Arran lepárló egyik bemutatkozó videóját: